[...] gdy spożywamy posiłek, wzrasta poziom naszej insuliny, jednego z najbardziej anabolicznych hormonów, który rozprowadza składniki odżywcze, gdzie tylko może w całym naszym organizmie. Insulina aktywuje Glut4 w mięśniach, jednakże aktywuje go także w tkance tłuszczowej. Istnieje jednak sposób, aby ograniczyć wrażliwość na insulinę. Jest to [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
Prawdopodobnie każdy z nas na początku swojej przygody z siłownią staje przed problemem, jak zacząć? Jak często możemy zauważyć na siłowniach, wiele osób nie radzi sobie z ćwiczeniami, trenuje bez planu, wykonuje bezsensowne ćwiczenia, nierzadko skrajnie niepoprawnie tak, że mogą sobie zrobić sporo krzywdy. Kalorie i makroskładniki Kolejną [...]
Kreatyna jest najczęściej wykorzystywaną substancją podczas cyklu masowego. Wspomaga organizm sportowca, gdy ma on na celu budowę masy mięśniowej, ale i nie tylko. Jej działanie jest chętnie wykorzystywane przez zawodowych sportowców reprezentujących praktycznie każdą dyscyplinę sportu, ze względu na to, że funkcja kreatyny nie tylko wpływa [...]
[...] Warto podkreślić, iż bezwzględnym i niezaprzeczalnym faktem jest to, że nadmierne spożycie fruktozy w dużej mierze może przyczynić się do wielu zaburzeń w naszym organizmie. Co nie znaczy, że fruktoza to zło wcielone i jej obecność w naszej diecie jest problemem. Zjedzenie banana po treningu czy truskawek po obiedzie nie stanowi [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
[...] pod uwagę fazę folikularną, lutealną, tylko pierwszy dzień cyklu czy tylko dzień w połowie cyklu miesiączkowego, u kobiet o bardzo niskiej lub średniej zawartości tłuszczu w organizmie 10% wzrost tkanki tłuszczowej wiązał się ze wzrostem stężenia estradiolu o 5–7 pmol / l Ogólnie okazało się, iż wykres przypomina odwrócone „U”, kobiety [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest momentem, gdy zaburzenia metaboliczne czy też zmiany adaptacyjne organizmu, które miesiącami podtrzymywały zapasy energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej, mają ulec poprawie. Oznacza to, że oprócz wykorzystania typowej suplementacji okołotreningowej, której działanie ukierunkowane jest na wsparcie [...]
[...] swojego dobroczynnego wpływu na nasz organizm nie może być spożywana przez każdego. Zawiera spore ilości szczawianów, a jeśli szczawiany występują w dużej ilości w naszym organizmie, wykazują tendencję do krystalizacji, dlatego też tak ważne jest, aby osoby z kamieniami nerkowymi unikały produktów, które zawierają w swoim składzie żurawinę. [...]
W poprzednim artykule zajęliśmy się konstrukcją stacka przedtreningowego. Tym razem przedstawiamy naszą propozycję na połączenie substancji, które mają na celu wesprzeć organizm w okresie powysiłkowym. Post workout, czyli stack potreningowy to kompozycja substancji aktywnych, które są wymagane dla naszego organizmu w okresie powysiłkowym. Oznacza [...]
[...] poprawnego odżywiania. Dlatego też dieta powinna być różnorodna, tylko w ten sposób możemy zapewnić sobie uzupełnienie ewentualnych niedoborów, które występują w naszym organizmie. Top 10 produktów w walce z rakiem Owoce jagodowe Warto je jadać, gdyż zawierają kwas elagowy, wykazuje on silne właściwości antyoksydacyjne, a także [...]
Wykorzystanie suplementacji wspomagającej budowanie masy mięśniowej jest dość powszechną strategią osób trenujących. Nie da się ukryć, że ciężki trening siłowy, znaczna aktywność w skali tygodnia, wiąże się z koniecznością wykorzystania produktów, które będą dostarczać naszym mięśniom tego, co jest im potrzebne do wzrostu. Jest spora grupa [...]
[...] rowerowym nie był impulsem do wzrostu mięśni. Co zapamiętać? Regularny trening (np. aerobowy, siłowy) ma kolosalne znaczenie dla przeciwdziałania zmianom zachodzącym w organizmie. Wpływa na syntezę białek mięśniowych, stężenie glukozy we krwi, lipidogram, mięśnie i kości, funkcjonowanie układu krążenia oraz układ hormonalny. Referencje: [...]
Czy znasz to uczucie euforii, które pojawia się po dobrym treningu? Czy wiesz, skąd się ono bierze? Wszystko to sprawka endorfin, substancji chemicznych poprawiających nastrój. Endorfiny nie tylko dają naturalny haj, ale zmniejszają też odczuwanie bólu i sprawiają, że czujesz się zrelaksowany. Ile zatem trzeba ćwiczyć, żeby to poczuć? Czy istotny [...]
[...] mięśni. Dziennie należy wypijać około 2,5 litra wody, jednakże bardzo wiele osób nie stosuje się do tego limitu. Błędem jest zarówno niewypijanie wystarczającej ilości płynów, co powoduje m.in. zatrzymanie wody w organizmie, jak i nadmiar wypijanych płynów, przez co wypłukujemy z naszego organizmu potrzebne nam do funkcjonowania składniki.
Aktualizacja 31.05.2021 Wybór odpowiedniej kreatyny na cykl jest kluczowym elementem jego powodzenia. Pomimo tego, że poszczególne formy działają podobnie (podstawą przecież ciągle jest kreatyna), jednak często dodatek substancji aktywnej, pozwala na uzyskanie większych korzyści, które przełożyć się mogą na efekt końcowy suplementacji. Kreatyna [...]
Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
[...] wiążącej hormony płciowe (SHBG). Sprawia ona, że w ustroju krąży więcej nieaktywnego testosteronu (mniej jest testosteronu wolnego, więcej związanego). Testosteron krąży w organizmie w postaci: wolnej (2%), luźno związany z albuminą, która jest produkowana w wątrobie (38%), ściśle związanej z głównym nośnikiem, który jest również syntetyzowany [...]
[...] większy potencjał). Dodatkowo ogromną rolę dla sportowca odgrywają insulina, adrenalina, noradrenalina, hormon wzrostu, IGF-1 czy w końcu kortyzol. Testosteron krąży w organizmie w postaci: wolnej (2%), luźno związany z albuminą, która jest produkowana w wątrobie (38%), ściśle związanej z głównym nośnikiem, który jest również syntetyzowany [...]
[...] jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym składnikiem o dobrze poznanym [...]